sâmbătă, 17 aprilie 2010

Tutte le lingue del mondo - di Massimo Bottura


“La realta ha una dimensione cosmica”– Lucio Fontana
(realitatea are o dimensiune cosmica )

Multi artisti din istoria artelor sunt surse de energie si  de inspiratie,
operele lor sunt imortale si continuam sa reflectam asupra lor si in present.

Carbunele negru, ars, opac, nu este doar un super ingredient pentru un fel de mancare delicat, cum ar fi , limba de vitel, poate fi chiar o invaluire primordiala.
Limba de vitel, gatita la temperature mica, apoi infasurat intrun aluat din faina, sare, cafea macinata si carbine vegetal, totul gatit la cuptor.

“L`urgenza dell`opera permette sempre di trovare un mezzo adatto all`espressione” – Luci Fontana ( opera poate gasi intodeauna un support adecvat de exprimare)

Limba de vitel face parte din bucataria traditionala Italiana din secolul XV, si se manca alaturi de sosuri si mustar ( “mostarde” – sunt un pic diferite de ale noastre ), pentru a inbogati gustul carnii, care se pierdea aproape in totalitate prin coacere (fierbere). Aceasta opera elaborata a unui fel de mancare clasic, este plin de transformari, de la legumele folosite, la pulberea de carbune, de la o limba de vitel, la un bloc de carne minimalist, de la un aluat negreu de carbune, la un meteorit incrustat. Acest procediment nu e numai bucatarie, ci e chiar un rit , o insiruire de gesturi, arderea, afumarea, framantarea, infasurarea, taierea, coacerea si mai apoi ruperea.
Limba de vitel se seveste alaturi de 5 sosuri diferite, culese de pe tot globul.
Mostarda de mere “di campania” ( taranesti ), sos de coriandru ( care a fost schimbat cu frunze de patrunjel), crema din fructul pasiunii ( semintele de la fructul pasiunii sau schimbat cu seminte de busuioc, si a ramas doar sucul fructului), o marinata folosita in Peru ( cea mai buna marinata , mancata de Bottura ) si piure de linte … Belissimo!.

"Le Arti sono una manifestazione dell`inteligenza del uomo e quindi seguono l`evoluzione del loro tempo" - Lucio Fontana
( Arta este o manifestare a inteligentei umane, care asi urmeaza evolutia in timpul lor )

Limba de vitel este incrustrata in sare si carbune, ca un meteorit, ca o planeta…… un concept spatial, un dubiu tremend, este inteligenta, este cea ce ne face umani, cautarea, gandirea, unirea, confruntarea, creatia (“fare”)…. “fare mondi in tutte le lingue del mondo”.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket