miercuri, 14 aprilie 2010

Trufele de Romania

  Trufa, o specie care nu este protejata de legea romana, traieste in primii 5-10 centimetri de sol, iar culegatorii trebuie sa acopere cu frunze locul in care le-au gasit.
Cum trufele sunt ciuperci care se dezvolta doar in pamant si nu pot fi gasite cu ochiul liber, cautatorii foloseau porci care identificau locul si ramau dupa ciuperca. Acum, se folosesc caini antrenati special pentru mirosirea trufelor. Culegatorii de trufe cauta ciupercile din pamant si in locurile unde observa sol crapat, iarba arsa sau unde roieste specia de musca Suilla gigantea care “semnaleaza” locurile unde sunt trufele. Odata recoltate, trufele trebuie congelate, pentru ca altfel se altereaza in mai putin de patru zile si, impachetate intr-un ambalaj special, sunt exportate. O trufa ajunge la maturitate in trei luni si se poate pastra congelata 2-3 saptamani. Trufele se pot pastra mai mult timp daca sunt preparate sub forma de conserve, in ulei sau in diferite combinatii si se gasesc in meniul restaurantelor de lux din Europa, mai putin in cele romanesti.
  “Asociatia cautatorilor de trufa din Ardeal” este un nume care pentru multi hunedoreni nu inseamna nimic, ba mai mult, prea putini stiu ce sunt trufele, in conditiile in care numarul celor care le-au simtit gustul nu trece de ordinul zecilor. Asociatia constituita in 2005 are ca scop declarat “cultul trufei” si asigura membrilor in­for­matiile si indrumarile necesare pen­tru cautarea si protejarea specia­la a trufei, un soi de ciuperca, delicios de gustoasa, foarte aromata si greu de gasit. Cautatorii spun ca are un miros specific si creste sub pa­mant.
  In padurile romanesti, trufele cresc in special in zone montane inalte. Muntii Maramuresului, versantul sudic al Carpatilor Meridionali adapostesc o parte din aceste mici minunati, voi incerca sa va prezint speciile de trufe intalnite la noi si in restul Europei, care prezinta aspect comercial si culinar:

Tuber magnatum pico
De forma sferica, dar cu multe adancituri ceea ce ii da o forma neregulata, dar suprafata este neteda si catifelata. Culoarea exterioara poate sa fie de la nuante de ocru pana la crem-maronie sau crem-verzui iar interiorul alb, alb -galbui, rosiatic cu vinisoare albe.
Un miros parfumat , intens, face ca aceasta trufa sa fie etichetata drept regina trufelor , de aceea este si cea mai scumpa, si din pacate si cea mai rara , la noi.
Creste in simbioza cu radacinile de stejar, plop, salcie, tei si artari. Nu creste langa alte specii de trufe.
Solul trebuie sa fie umed  si moale , in toata perioada anului, sa fie bogat in calciu , si sa fie bine ventilat...
Are un miros intens si culoare crem-maronie la exterior si rosiatic la interior
Tara de bastina este Italia si Croatia, dar noi am reusit sa o indentificam sip e teritoriul Romaniei in paduri batrane de artari, tei si stejari.
Acest soi de trufa este numit de cei pretentiosi si regina trufelor.
Perioada: Din septembrie-octombrie pana in decembrie




Tuber Aestivum Vit (trufa de vara)(trufa neagra)
Are formă neregulata, prezentand negi piramidali maronii. La exterior de culoare maro spre negru  iar in interior este impanzit de nervuri, culoarea alb-gri sau alb-galbui.
Se pot gasi chiar si aproape de suprafata 2-3 cm, dar si peste 15 cm adancime, ajungand la un diametru de 7-10 cm.. . Are un miros specific, aromat si puternic.
Aestivum are o aroma puternica, intensa si creste in padure in locul in care gasim  soluri nisipoase si argiloase . Creste in locuri bogate in calcar.

Creste la radacina stejarului, carpenului, fagului, alunului si al teiului si este intalnita pe aproape tot teritoriul Europei.
Perioada: Din mai pana in septembrie.
Trufele care se recolteaza pana la mijlocul lunii septembrie se numeste aestivum, iar cele recoltate mai tarziu se numesc uncinatum.

 
Tuber Uncinatum
Se aseamana cu Aestivum, Forma rotunda neregulata, miros mai profund si un gust mai aromat decat aestivum, la exterior de culoare inchisa - neagra, iar in interior culoare maro-rosiatic sau ciocolatiu cu aspect de marmura avand nervuri alb-gri. Corespunde cu locurile in care se gaseste trufa de vara, in padurile de carpan si stejar. Ai plac solurile bogate in calcar. Prin sectionare se observa diferenta de culoare intre Tumber Aestivum si Uncinatum.
Perioada: Din septembrie pana in decembrie.

Tuber Brumare Vit ( trufa de iarna)
Asemanatoare trufei aestivum, dar sunt trufe mai mici de marimea unor nuci, au un miros puternic de mosc. Culoarea exterioara este maro-inchis sau negru-albastrui avand o suprafata neteda, iar interiorul este marmorat de culoare alba sau gri-cenusiu mai late decat la aestivum.
Perioadaoptima de recoltare: Din decembrie pana in martie.
Creste la radacina stejarului, carpenului, alunului si al teiului. Creste in locuri bogate in calcar. O intalnim in Romania, Ungaria, Spania, Franta, Italia.
 
Tuber Macrosporum (trufa cu spori mari)
Este cea mai apreciata si valorasa trufa neagra. Trufa de forma neregulata,  cu spori mari, rar intalnita fiind pretentioasa la PH-ul  solului si clima. Mirosul este asemanator cu cel al trufei albe. Culoare negru- maro rosiateca. avand un interior gri-rosiatic cu nervuri albe , mai dese si apropiate.
O intalnim in Romania, Ungaria, Spania, Franta, Italia si Iugoslavia.
Este o specie mai rar intalnita deoarece este o trufa mai pretentioasa.
Perioada:   Din octombrie pana in decembrie.

Tuber mesentericum
Este asemanatoare cu aestivum , avand o forma rotunda neregulata.  prezentand negi de forma piramidala, dar are o suprafata mult mai neteda, Culoarea neagra - bruna , prezinta crapaturi de 2-4 mm latime, avand interiorul marmorat de culoare alba , iar inspre inima este gri -maroniu, cu numeroase nervuri late cu un aspect de labirint de culoare alba.
Este o trufa cu un puternic miros intepator  de fenol  - iod , iar din aceasta cauza nu este atat de mult cautata. Creste in simbioza cu stejarul, pini.
Se intalneste in Romania, ungaria, Spania, Franta, Italia, Iugoslavia si Croatia. Emana un miros specific de gunoi si din acest motiv nu este un soi atat de cautat.
Perioada:    Din septembrie pana in decembrie.
 
Choirmyces Meandriformis Vit  (Trufa porceasca )

Este o specie de trufa care creste aproape de suprafata, deseori se poate gasi chiar deasupra solului. Ajunge la greutate de 750 gr. Aroma foarte puternica se pastreaza chiar si dupa uscare.
Este trufa specifica tarii noastre. In Transilvania la inceputul secolului 20 existau foarte multe familii care se ocupau cu recoltarea si comercializarea acestei trufe, care ajungea sa fie vanduta in tarile vestice unde era foarte apreciata.
Forma neregulata, de culoare alb-galbui avand un interior crem-galbui marmorat.
Miros puternic de amidon, gen porumb fiert. Este usor de gasit deoarece foarte des iese din pamant sin u este necesara cautarea cu cainii.
O intalnim in Romania, Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Austria.
Perioada: Din iunie pana in octombrie
 
 Cati trufari (cautatori de trufe) sunt la noi, nimeni nu stie sa spuna exact. Se estimează că ar fi cel mult 500, in comparatie cu Italia unde 300.000 de oameni au certificat de trufar. Nici despre cat se castiga din culesul trufelor nu vrea nimeni sa sufle o vorba, desi multi colinda padurile manati de speculatiile legate de castiguri uriase, peste noapte.

Niciunul nu recunoaşte ca s-a imbogatit, dar niciunul nu se plange de saracie sau de criză. Cei mai buni trufari romani se cunosc între ei, insă nu sunt chiar prieteni si prefera sa vorbeasca doar despre businessul lor, nu si despre ce se intampla in ograda altuia.

Unde se gasesc trufele si cand, stiu doar cei mai buni. Apoi sunt si cainii lor, care fac toti banii pentru ca ei sunt, de fapt, adevaratii trufari, ei le miros la cativa centimetri sub pamant si le dezgroapa.

La noi, toti cautatorii de trufe se considera cei mai buni si cainii lor sunt invincibili. Majoritatea trufarilor instruiesc si patrupede pentru cautarea trufelor pe care apoi le vand noilor veniti cu preturi de la 1.000 până la 4.000 de euro. Pe ai lor, cu adevarat performanti, nu i-ar vinde nici pentru 10.000 de euro.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket