sâmbătă, 20 februarie 2010

Carlo Petrini, presedintele Slow Food International se arata preocupat de agricultura si de micii producatori agricoli din Romania

Cel mai rusinos lucru este inlaturarea taranilor

Intr-un interviu acordat revistei Green-report, Carlo Petrini se refera la responsabilitatea sistemului de productie agricola in lupta cu emisiile de gaze si cu efectul de sera. Domnia sa se refera nu doar la emisiile iesite de pe teava de esapament a tractoarelor, ci si la intreaga productie de fertilizatori si pesticide, extrem de poluante si care emit mai mult dioxid de carbon, decat toate masinile din orasul Torino.

"Trecerea la o agricultura mai virtuoasa e unul dintre marile obiective ale Slow Food. Aceasta agricultura virtuoasa, azi, este reprezentata de lumea saraca. Taranii au practicat-o mereu si acum au nevoie doar de noi oportunitati de business. Aceeasi afirmatie este valabila si pentru lumea dezvoltata, pentru elitele agriculturii biologice. Aceste doua lumi trebuie sa colaboreze intre ele, sa schimbe cunoastere."

Referitor la Romania, Petrinii a spus: "Problemele apar in acele regiuni care nu sunt nici sarace, nici bogate. Voi, romanii, sunteti in aceasta zona incerta. Acolo, agricultura traditionala este tot mai mult amenintata de noile trenduri, de consumism, de aproprierea unor vaste terenuri de catre multinationale si de catre antreprenorii occidentali. Stim foarte bine cine sunt. Monsanto, Pioneer si altele. Pe ruinele unei culturi traditionale de producere a hranei, acestia incearca sa inlature complet lumea taranilor. Este lucrul cel mai rusinos care se poate intampla in tarile fost comuniste precum Romania, Bulgaria sau Polonia. Trebuie creata o mare miscare care sa reactioneze la aceasta ofensiva."

Presedintele Slow Food International da vina pe regimurile politice in cea ce priveste saracia si mizeria de latara: "Daca a trai la tara, in imaginarul contemporan, inseamna saracie si mizerie, in timp ce pamantul fagaduintei e la oras, batalia e deja pierduta. Da, aceasta este dauna cea mai mare facuta de aceste regimuri politice, candva denumite socialism real. Au reusit sa ucida speranta socialismului. Iar situatia a devenit cu atat mai grava cu cat capitalismul a fost prezentat ca un sistem al libertatii, un sistem in care toti, contra cost, isi satisfac placerile si isi traiesc vietile bine. Acum trebuie sa traversam desertul."

"Dar Romania are un mare avantaj. Sunteti parte a Uniunii Europene, puteti calatori, puteti vedea si puteti intelege cat de mistificant este acest rationament. Si asta se poate vedea foarte bine privindu-va conationalii plecati peste hotare. Deci nu ar fi mai bine sa construim economii locale, virtuoase, atat in Romania, cat si in afara ei? Tinerii pot face agricultura sustenabila si gratificanta atat financiar, cat si ca mod de viata. Daca vorbim despre o agricultura de subzistenta mortificanta, nu am facut nimic. Exista agricultura de subzistenta gratificanta. Romania are o mare capitala, o piata enorma. Din experientele de pana acum imi dau seama ca pietele de desfacere ale taranilor din Bucuresti au un succes enorm. Aceste practici, precum proiectul primarului din Bucuresti, trebuie in mod absolut codificate si inmultite. Cu atat mai mult trebuie dezvoltata si reteaua Slow Food, care poate da forta promovarii produselor traditionale bune si produse cu respectul biodiversitatii." a spus in incheiere domnul Petrini.

Sursa: www.green-report.ro

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket