joi, 6 mai 2010

"Noma", a fost nominalizat restaurantul anului

 27 Aprilie 2010 - Bloomberg prezinta un reportaj despre restaurantul danez "Noma", laureat al premiului San Pellegrino , atribuit celor mai bune 50 restaurante ale lumii. Castigatorii premiilor au fost alesi din cei peste 800 de "chefs", critici culinari si restaurante din intraga lume.








Noma a reusit sa intreaca cele mai mari nume ale gastronomiei univerale si a detronat celebrul restaurant spaniol El Bulli, restaurant care detinea locul intai in toate topurile, de 4 ani. Restaurantul a intrat in topuri in 2008 cand criticii si bucatarii au descoperit ca bucataria daneza are de oferit mai multe decat heringi si paine de secara. Friptura de bou moscat si caimacul danez i-au innebunit pe gurmanzi, dar si pe cunoscatori. Dezamagirea caea mare nu a fost in Spania, ci in Marea Britanie. Celebrul restaurant Fat Duck, care ofera porridge de melci, a iesit abia pe locul 3, desi proprietarii se asteptau sa domine topul. Oricum, spaniolii au trei restaurante in topul primelor cinci: El Bulli, El Celler de Can Roca si Mugaritz.

Celebra bucatarie frantuzeasca nu se mai bucura de aprecierea de alta data, asa ca restaurantul francez cu cea mai buna clasare in top este Le Chateubriand, care se regaseste pe pozitia a 11-a. Restaurantul danez are ca bucatar chef un tanar de 32 de ani, Rene Redzepi, isi delecteaza clientii cu mancaruri specifice tarilor din Nordul Europei. Una din specialitatile care i-au adus faima este cartoful vintage, cu zer, alaturi de tocanita de leustean si praz. Juriul si-a motivat alegerea spunand ca restaurantul face un lucru deosebit si redescopera bucataria traditionala a vikingilor. Mancarurile sunt unice si duc bucataria traditionala la un cu totul alt nivel: retete traditionale realizate cu tehnologie de ultima ora. Un meniu de 7 feluri de mancare la Noma costa in jur de 120 de euro.
  www.noma.dk

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket