vineri, 5 martie 2010

PREMIU SPECIAL LA PARIS pentru GHIDUL VINURILOR 2009 de Dan-Silviu Boerescu si Catalin Paduraru



Publicat de Ed. Lifestyle, parte a Grupului Editorial TREI, volumul care a cistigat, din partea Gourmand World Cookbook Awards, titlul de cea mai buna carte de specialitate din Romania in 2009 s-a calificat si in finala mondiala a competitiei, desfasurata la Paris, pe 11 februarie 2010. La competitie, au luat parte carti din 136 de tari, iar Ghidul Vinurilor 2009 a intrat in finala categoriei Best Wine Guide, unde debutantii Dan-Silviu Boerescu si Catalin Paduraru au reusit sa cucereasca un Premiu Special (”Special Award”) din partea juriului prezidat de Edourad Cointreau. Gourmand World Cookbook Awards reprezinta cea mai importanta competitie mondiala de specialitate si se organizeaza din 1995. |n acest an, ceremonia de premiere, desfasurata la Paris in spatiul multicultural Theatre 104, a precedat Gourmand Cookbook Fair, desfasurat in perioada 12-15 februarie in aceeasi locatie.


*Impreuna cu prietenul meu, Dan Silviu Boerescu, am reusit sa scoatem la lumina cea de-a treia editie a Ghidului.
365 de vinuri (250 noi!), distilate, spumante


Prefaţă

Vinuri de criză

Tocmai când piaţa vinurilor începuse să arate bine, bate vântul rece al crizei.
Iarăşi se amestecă în vârtejuri rapide vinurile bune cu vinuri subţirele, iarăşi nu se mai văd prin ceaţă etichetele cuminţi, iarăşi se simte mirosul acru al făcăturilor.
Singura veste bună e că adevăraţii iubitori ai vinurilor nu mai sunt dispuşi la compromisuri. Poate vor fi mai atenţi la preţ, dar în niciun caz nu cred că se vor mai apropia de vinurile „sărăcuţe“.
Paşii uriaşi care s-au făcut în ultimul deceniu în domeniul producţiei, schimbarea tiparului de consum a celor care-şi doresc vinul nu doar ca simplu produs alcoolic, descoperirea bucuriei de a împleti gusturile, parcurgerea unor experienţe unice de cunoaştere — toate acestea alcătuiesc reperele unui nou mod de viaţă.
Ca şi în credinţă, ca şi în iubire, ca şi în actul creaţiei, o valoare a spiritului nu poate sau nu trebuie să fie afectată de o turbulenţă materială. Dimpotrivă, sunt convins că vor ieşi cu bine din acest pasaj întunecat cei care-şi vor păstra crezurile nealterate, cei care-şi vor fi numărat aceiaşi prieteni, cei care vor continua să zâmbească.
Deloc întâmplător, vinul este apropiat acestui portret uman.
Ne-am străduit ca între coperţile acestui ghid să păstrăm vinurile care au ceva de spus, vinurile oneste, selectate din ofertele stufoase ale producătorilor şi importatorilor.
Au dispărut vinurile care nu au confirmat la noile recolte, au apărut altele şi, recunosc, unele au beneficiat şi de şansa „noutăţii“; nu sunt listate vinuri care nu au nicio vină decât că în faţa lor şi-au făcut loc altele mai deosebite.
Există şi vinuri pe care o bună parte dintre noi nu şi le permit. Cu toate acestea, identificarea şi cunoaşterea „campionilor“ reprezintă un demers normal, care ne familiarizează cu criteriile de ierarhizare.
În 2010, vom găsi mai multe titluri de şampanii celebre, mai multe cognac-uri de case mari. Probabil că, după cum se arată recolta lui 2009, vinurile româneşti vor fi şi ele interesante. Competiţia în care se află acestea cu vinurile de import dă şansa iubitorilor de vin să se întâlnească tot mai des cu producţii din ce în ce mai stilate. De altfel, există descrise în ghid vinuri româneşti de anvergură, cu subtilităţi demne de marile vinuri ale lumii.
Prin Ghidul vinurilor, încercăm an de an să prezentăm vinurile care trec proba timpului şi pe producătorii care reuşesc să-şi îmbunătăţească performanţele şi, în acelaşi timp, ţinem să fim atenţi şi la tendinţele din lume, la semnăturile noilor winemakeri talentaţi, la noile opţiuni de alegere.
Sper că Ghidul vinurilor 2010 este un instrument uşor de folosit, prietenos şi care ajută, deopotrivă, pe începător şi pe connaisseur.
Cătălin Păduraru


Sursa: http://vinul.ro/catalin/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket