miercuri, 3 martie 2010

"Sigla calitatii europene" va indica provenienta alimentelor

Marti, deputatii europeni de la comisia pentru agricultura au sprijinit un studiu privind "sigla calitatii europene", care va fi rezervata "bunurilor agricole produse in intregime in UE". Aceasta va permite producatorilor sa-si expuna angajamentul pentru calitate, siguranta alimentara si respectul standardelor europene. Deputatii au mai dicutat propunerile Comisiei de modernizarea etichetarii alimentelor, in cadrul reformei politicii agricole comune.



Recomandarile au fost prezentate intr-un raport redactat de italianul Giancarlo Scotta' (Grupul Europa Libertatii si Democratiei), raport votat in comisia pentru agricultura de la Parlamentul European.

Specialitatile traditionale vor fi protejate in continuare

Deputatii europeni au sustinut puternic o parte din regulile existente si au respins propunerea de combinare a instrumentelor de etichetare privind „denumirea de origine protejata“ si „specialitatea traditionala garantata“. Acestea sunt folosite pentru furnizarea de informatii privind anumite produse precum sampania, branza si vinul provenind din anumite zone geografice.

Comisia cere de fapt Uniunii Europene si Organizatiei Mondiale a Comertului sa consolideze protectia anumitor marci in fata competitiei sau produselor contrafacute. Piata acestor produse insumeaza aproximativ 14 miliarde de euro anual.

Eurodeputatii sustin

declararea „locului de provenienta agricola“

Declararea „locului de provenienta agricola“ a fost la randul ei sustinuta de eurodeputatii de la comisia pentru agricultura, in cazul in care nu implica anumite costuri aditionale. Aceasta specificare se aplica produselor in functie de principalele materii prime folosite, cand 50% din ingrediente provin dintr-un anumit loc. De exemplu, in cazul sucului de portocale, se specifica locul de unde provin portocalele, dar nu si cel de unde provin apa si celelalte ingrediente.

Comisia pentru agricultura de la Parlamentul European mai doreste ca indicatia privind „specialitatea traditionala garantata“ sa fie pastrata, desi Comisia Europeana propusese renuntarea la aceasta.

Deputatii europeni sprijina noua sigla biologica ce a fost aleasa curand de cetateni in urma unei competitii publice. Cu toate acestea, ei doresc o definitie mai clara si detaliata a ceea ce inseamna „biologic“.

Sursa: PE

http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_19516/Sigla-calitatii-europene-va-indica-provenienta-alimentelor.html


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket